FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 april 2024

NHL: Bruins weer op voorsprong, Kings verslaan Oilers in overtime

Ook in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn we volop bezig met de playoffs. Na een dagje gemist te hebben kijken we nu gewoon even terug op twee dagen aan playoffwedstrijden, met vooral tweede wedstrijden en zelfs ook al een derde wedstrijd in de best-of-sevenseries.

New York Rangers - Washington Capitals (1-0)
Voor de thuisploeg begon het niet zo lekker, na vijf minuten kwamen de Caps op voorsprong dankzij Connor McMichael. Drie minuten later stond het dankzij Vincent Trocheck echter weer gelijk en een powerplaygoal van Mika Zibanejad zorgde voor 2-1. Dylan Strome trok de stand namens de Caps weer gelijk in de tweede periode, maar via Jack Roslovic en een shorthanded goal van K'Andre Miller pakten de Rangers een 4-2 voorsprong. Tom Wilson zorgde nog voor wat spanning, maar de Rangers hielden stand en wonnen met 4-3, waardoor ze Madison Square Garden verlaten met een 2-0 voorsprong in de serie.

Florida Panthers - Tampa Bay Lightning (1-0)
De Panthers begonnen prima: in de eerste periode waren Sam Bennett en Vladimir Tarasenko trefzeker. In de tweede periode ging het echter binnen zes minuten mis, zowel Brayden Point als Steven Stamkos vonden het net. Niet veel later speelde Panthers-goalie Sergei Bobrovsky een hoofdrol met een weergaloze redding op een inzet van Matt Dumba. Beide teams scoorden daarna niet meer in de reguliere speeltijd en dus was overtime nodig, waarin Carter Verhaeghe de Panthers de 3-2 zege en 2-0 voorsprong in de serie bezorgde.

Winnipeg Jets - Colorado Avalanche (1-0)
Met een vroege goal van David Gustaffson was er niks aan de hand voor de Jets, maar vroeg in de tweede periode trok Miles Wood de stand gelijk. Mark Scheifele tekende voor 2-1, gevolgd door weer een gelijkmaker, dit keer van Artturi Lehkonen. Kort daarop ging het pas echt mis: Jets-goalie Connor Hellebuyck blunderde en maaide over de puck heen, waarna Zach Parise, bezig aan zijn laatste seizoen, voor 2-3 zorgde. Kort daarop liepen de Avs via Josh Manson uit naar 2-4 en aan het eind van de derde periode tekende Valeri Nichushkin met een empty netter het vonnis: 2-5 en de serie staat weer gelijk.

Vancouver Canucks - Nashville Predators (1-0)
Het publiek in de Rogers Arena kwam geen moment echt op dreef, want de Canucks zaten er niet lekker in. Anthony Beauvillier zette de Predators al na een ruime minuut op 0-1, in de tweede periode tekenden Filip Forsberg en Colton Sissons voor 0-2 en 0-3. Nikita Zadorov deed wel even iets terug, maar het was bij lange na niet genoeg en met een empty netter maakte Kiefer Sherwood het in de slotfase af: 1-4 en de Predators trokken de stand in de serie gelijk.

Toronto Maple Leafs - Boston Bruins (1-1)
De eerste 'game 3' van de playoffs leverde in de eerste periode niks op, maar in de tweede helft van periode twee begon het te komen: Matthew Knies zette de Maple Leafs op voorsprong, waarna Trent Frederic met een fraai schot voor de gelijkmaker zorgde. Dankzij een powerplaygoal van Jake DeBrusk kwamen de Bruins vroeg in de derde periode op 1-2, tien minuten later was het Tyler Bertuzzi die de gelijkmaker liet noteren. Nog geen halve minuut later stonden de Bruins echter opnieuw op voorsprong en wel dankzij Brad Marchand, die in de slotminuut ook nog eens de 2-4 in een leeg doel schoot en de Bruins op een 2-1 voorsprong zette in de serie.

Dallas Stars - Vegas Golden Knights (0-1)
De Stars openden de score dankzij Jason Robertson, maar anderhalve minuut later stonden de regerend kampioenen alweer op gelijke hoogte met dank aan Jonathan Marchessault. Laat in de tweede periode zette Noah Hanifin de Golden Knights op voorsprong en aan het eind van de derde periode tekende Jack Eichel met een empty netter voor de 1-3 eindstand en een 2-0 voorsprong in de serie.

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings (1-0)
Een spektakelstuk, dat voor de thuisploeg bepaald niet lekker begon: Adrian Kempe scoorde twee keer, beide keren op aangeven van Anze Kopitar, en de Kings kwamen op 0-2. Brett Kulak deed iets terug, maar Drew Doughty zorgde voor 1-3. Toch konden de fans in het Rogers Place juichen: in de tweede periode knalde Dylan Holloway de 2-3 binnen, kort daarop gevolgd door de 3-3 van Zach Hyman. Vroeg in de derde periode kwamen de Kings dankzij Kevin Fiala weer op voorsprong, maar Holloway's tweede goal trok de stand gelijk en overtime was nodig. Daarin sloegen de Kings dan toch toe, na twee minuten tekende Kopitar voor de winnende goal en de 4-5 zege - de serie staat zo weer gelijk.

Speelschema
Donderdag 25 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 3; Tampa Bay Lightning - Florida Panthers (0-2)

Vrijdag 26 april, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 3; Washington Capitals - New York Rangers (0-2)
Vrijdag 26 april, 19.30u (01.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 3; Nashville Predators - Vancouver Canucks (1-1)
Vrijdag 26 april, 22.00u (04.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 3; Colorado Avalanche - Winnipeg Jets (1-1)
Vrijdag 26 april, 22.30u (04.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 3; Los Angeles Kings - Edmonton Oilers (1-1)

Zaterdag 27 april, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 4; Toronto Maple Leafs - Boston Bruins (1-2)
Zaterdag 27 april, 22.30u (04.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 3; Vegas Golden Knights - Dallas Stars (2-0)

Uitslag Go Ahead Eagles - Feyenoord

Feyenoord heeft door een overwinning bij Go Ahead Eagles het kampioensfeest van PSV uitgesteld. De ploeg van Arne Slot won in Deventer met 1-3 en daardoor is PSV nog niet officieel kampioen.

Feyenoord moest in Deventer winnen om het titelfeest van PSV nog even uitstellen. Na een mat begin kwamen de Rotterdammers na 25 minuten op voorsprong. Luka Ivanusec schoot op de rand van de zestien tegen de lat, maar via de rug van de doelman van Go Ahead Eagles viel de bal alsnog binnen. Ivanusec kon dat doelpunt dus niet op zijn naam schrijven, maar tien minuten later was het alsnog raak voor de Kroaat.

Go Ahead Eagles kwam op slag van rust terug in de wedstrijd dankzij de aansluitingstreffer van Oliver Edvardsen. De Noorse spits kopte binnen uit een voorzet van Bobby Adekanye. In de tweede helft probeerde de thuisploeg een resultaat te behalen, maar het was Feyenoord die de kansen kreeg en nadat Ayase Ueda meerdere kansen had gemist was het twintig minuten voor tijd wel raak voor de Japanner en de wedstrijd beslist. Feyenoord pakte zodoende de drie punten en moet PSV nog ruim een week wachten op het titelfeest.

Utrecht: gas blijft want stroomnet te vol

Het overvolle stroomnet maakt dat de Provincie Utrecht voorlopig nog meer gas blijft gebruiken. De plannen om Nederland van het gas af te halen lopen in deze provincie dus spaak op de infrastructuur die dat nog niet aankan.

Om te zorgen dat de bouw van woningen niet stilvalt door het gebrek aan capaciteit op het stroomnet wordt de rem gezet op de overstap naar elektrisch verwarmen en rijden. Zo wordt geadviseerd om liever een hybride verwarming te kiezen in plaats van volledig elektrisch en worden (openbare) laadpalen afgeschakeld op momenten dat de vraag naar elektriciteit piekt. Ook wordt in extra schakelbare elektriciteitsgeneratie geïnvesteerd in de vorm van gasturbines.

Zonder deze maatregelen worden problemen voorzien zoals knipperende verlichting, uitvallende zonnepanelen en mogelijk zelfs volledige onderbreking van de electriciteit. Voor grootverbruikers lopen de wachttijden voor nieuwe aansluitingen of het verzwaren van een aansluiting nu al op.

EU stemt voor het doorgeven van gegevens vliegpassagiers

In de toekomst zullen luchtvaartmaatschappijen veiligheidsrelevante gegevens van passagiers moeten delen met de overheden in de EU.

Het Europees Parlement heeft hiertoe besloten om georganiseerde misdaad en terrorisme te bestrijden. Volgens de nieuwe regels moeten luchtvaartmaatschappijen voor en na vertrek persoonsgegevens en vluchtinformatie doorgeven aan de autoriteiten van de bestemming. Deze moeten de gegevens 48 uur bewaren. De regels gelden in principe alleen voor vluchten die vertrekken van buiten de EU. Voor wetshandhavingsdoeleinden kunnen echter ook vluchten die vanuit een lidstaat van de EU vertrekken, onder de regels vallen. 

De EU-landen moeten de overeenkomst nog officieel bevestigen, dit wordt als een formaliteit beschouwd.

Uitslag sc Heerenveen - PSV

PSV is in stijl officieus kampioen van de Eredivisie geworden. Tegen sc Heerenveen boekte het grootste uitzege uit de clubhistorie, het werd 0-8.

PSV schoot uit de startblokken en overompelde Heerenveen in de openingsfase compleet, na een kwartier stond het al 0-3. Til scoorde uit een assist van Tillman de openingstreffer en diezelfde Tillman zorgde zelf voor de 0-2 en 0-3. Ook de rest van de eerste helft regen de Eindhovenaren de kansen aaneen en twee daarvan leverde een doelpunt op. Til scoorde de 0-4 en Veerman zorgde voor de 0-5, tevens het honderdste doelpunt van PSV dit seizoen in de Eredivisie.

Heerenveen begon nog wel enthousiast aan de tweede helft en maakte zelfs een doelpunt maar die werd wegens buitenspel afgekeurd. Vlak daarna scoorde Bakayoko met een pegel de 0-6 en hoewel niet zo dominant als voor rust was PSV nog twee keer trefzeker. Doelpunten van De Jong en Van Aanholt bepaalden de eindstand op 0-8.

Vanavond kan PSV ook nog officieel kampioen worden als Feyenoord punten verspeeld tegen Go Ahead Eagles.

sc Heerenveen

0 - 8

PSV

     7' Til
 9' Tillman
 11' Tillman
 30' Til
 44' Veerman
 52' Bakayoko
 71' De Jong
 83' v.Aanholt
 
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Braude
v.Beek
Bochniewicz (v.Ottele/46)
Köhlert
Haye
Brouwers (Webster/75)
Olsson (v.Ee/46)
Wålemark (Sahraoui/73)
v.Amersfoort (Nicolaescu/46)
Nunnely
  Benitez
Teze
Ramalho (Saibari/62)
Boscagli (Obispo/78)
Mauro Júnior (v.Aanholt/62)
Schouten
Til (Lozano/ 62)
Veerman
Bakayoko (Pepi/78)
De Jong
Tillman

Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

De geslachtsziekte werd vorig jaar 13.853 keer vastgesteld. Dat is 31 procent meer dan een jaar eerder, toen er 10.600 bevestigde gevallen waren. In 2021 liepen 7842 mensen gonorroe op. Meer hierover bij Skipr

Alex Kroes keert terug bij Ajax als technisch directeur

Ajax en de Raad van Commissarissen zijn vandaag met Alex Kroes overeengekomen dat hij terugtreedt als algemeen directeur van de club. Dat meldt de club zojuist. Kroes verdwijnt echter niet bij de Amsterdammers, maar wordt de nieuwe technisch directeur. Zo meldt AT5. 

"Wij zijn niet doof voor de geluiden om ons heen en spraken gedurende de afgelopen weken veelvuldig met mensen binnen en buiten Ajax, onder meer met de Bestuursraad en uiteraard met Alex zelf", reageert rvc-voorzitter Michael van Praag. "Vanzelfsprekend zijn er voorwaarden met elkaar afgesproken waardoor deze verandering mogelijk werd. De club moet verder en wij zijn van mening dat het goed is voor Ajax dat we uiteindelijk met elkaar tot deze oplossing zijn gekomen. Alex gaat een belangrijke rol spelen in het voetbaltechnische deel van de organisatie en zich met name richten op het aan- en verkoopbeleid."

Positie kan nog worden heroverwogen
Kroes werd begin deze maand op non-actief gezet door de raad van commissarissen (rvc), omdat hij aandelen had gekocht op een moment dat hij als één van de weinigen wist dat hij directeur bij de club zou worden. 

Ajax laat weten dat als de bevoegde autoriteiten vaststellen dat er sprake is geweest van een overtreding van Kroes, dat ook zijn positie als technisch directeur heroverwogen kan worden.  

Kroes 'zeer blij'
Alex Kroes reageert zelf dat hij 'zeer blij' is dat hij en Ajax een oplossing hebben gevonden. "De focus moet bij Ajax weer op het voetbal komen te liggen. We hebben de support van iedereen nodig om dit seizoen zo goed mogelijk af te maken."

De net vernoemde technisch directeur laat weten dat ze meteen aan de slag gaan voor het nieuwe seizoen. "Het is hoog tijd om als één Ajax alle krachten te bundelen en alle kennis en kunde die er bij Ajacieden binnen en rondom de club zit, samen te voegen. Ik zie ernaar uit om niet alleen met Louis van Gaal, Danny Blind, Marijn Beuker en Kelvin de Lang, maar ook met iedereen daaromheen te gaan bouwen aan een mooie toekomst voor Ajax. Ajax moet weer Ajax worden."

Halsema verbiedt A10-demonstratie van Extinction Rebellion op Koningsdag

Burgemeester Halsema verbiedt de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) op de A10 op Koningsdag. Dat schrijft ze in een brief aan de actievoerders. Eerder noemde de driehoek (burgemeester, politie en officier van justitie) de blokkade van de snelweg op Koningsdag al onverantwoord en werd demonstranten gevraagd hun actie te heroverwegen. Zo meldt AT5

De demonstratie is volgens de driehoek pas vier dagen voor Koningsdag aangekondigd, terwijl voor een dergelijke actie veel voorbereiding nodig is.

Die dag is voor de stad en de hulpdiensten bovendien 'mogelijk de drukste van het jaar' waarop zo'n 100.000 bezoekers verwacht. "Mede hierom heeft de driehoek een dringend beroep gedaan op XR gedaan om af te zien van de blokkade op deze dag", valt te lezen in de brief.

Onvoldoende bewust van risico's
XR zegt belang te hechten aan en veilig verloop van de demonstratie en dat de hulpdiensten vrij doorgang hebben. Maar volgens de gemeente kan XR  niet concreet maken hoe ze dat willen doen. 

Daarnaast hebben de actievoerders volgens de driehoek bij eerdere demonstraties 'onaanvaardbare risico's' genomen: "Hiermee geeft u naar de mening van de driehoek onvoldoende blijk van bewustzijn van de risico's die verbonden zijn aan een demonstratie op de A10". 

De driehoek biedt XR net als bij voorgaande demonstraties de mogelijkheid actie te voeren op een grasveld vlak bij het voormalig ING-kantoor. 

ING
Het is de vierde keer dat XR de snelweg bij het voormalig ING-kantoor probeert te blokkeren. De acties zijn met name gericht tegen de subsidies op fossiele brandstoffen en het financieren van de olie- en gassector door de bank.

De eerste blokkade van de A10 was op 30 december, de tweede op 24 februari. Op 30 maart werd ook geprobeerd de snelweg te blokkeren, dat mislukte. 

Kansspelen: meer dan alleen een rol voor het kanselement

Het is kenmerkend voor kansspelen dat het kanselement een fundamentele rol speelt. De kans, het lot of de eventualiteit is bepalend voor winst of verlies. Bij sommige spellen, bijvoorbeeld bij een fruitautomaat, is het kanselement ook de enige bepalende factor. Bij andere spellen is men niet alleen afhankelijk van toeval, maar kunnen ook kennis, strategie en vaardigheden een rol spelen. Deze spellen hebben een nog hoger entertainmentgehalte. We belichten een aantal kansspelen waarbij ook de bekwaamheid van spelers een cruciale rol speelt.

Poker

Poker staat bekend als een spel waarbij zowel toeval als vaardigheid essentiële componenten zijn. Spelers worden niet alleen op de proef gesteld door de willekeurigheid van de kaarten die zij krijgen, maar ook door hun vermogen om te bluffen. Daarnaast moeten ze de strategieën van tegenstanders doorgronden en de juiste beslissingen nemen op basis van onvolledige informatie. Kennis van de spelregels, ervaring en psychologisch inzicht zijn van onschatbare waarde bij het pokeren.

Sportweddenschappen

Bij sportweddenschappen is kennis van de sport, de teams, de strategieën, de vorm van het moment en individuele spelers van cruciaal belang. Wedders die grondige analyses maken van de tactieken, de historische prestaties en andere relevante factoren hebben een grotere kans op succes. Hoewel onvoorspelbare elementen, zoals blessures of zelfs weersomstandigheden, altijd een rol spelen, kunnen deskundige wedders door hun inzicht en kennis de kansen in hun voordeel doen kantelen. Spelers hebben de mogelijkheid om live te wedden tijdens het spel, waardoor ze tijdens de wedstrijd hun wedstrategie kunnen aanpassen. Sportweddenschappen zijn mogelijk voor diverse sporten, waaronder voetbal, Formule 1 en tennis.

Blackjack

Blackjack is een ander spel waarbij de balans tussen kans en kunde duidelijk zichtbaar is. Hoewel de kaarten die aan spelers worden uitgedeeld willekeurig zijn, kunnen spelers door middel van strategieën hun winstkansen aanzienlijk vergroten. Een diep begrip van de spelregels, kansen en strategieën maakt blackjack tot een spel waarbij vaardige spelers een voordeel kunnen hebben.

Wedden op nieuwsfeiten

Het wedden op nieuwsfeiten, zoals de uitkomst van politieke verkiezingen of belangrijke maatschappelijke gebeurtenissen, is een gebied waarbij zowel kans als een diepgaand begrip van de actuele ontwikkelingen een rol spelen. Kennis van politieke landschappen, maatschappelijke trends en de historische context kunnen de wedders een voorsprong geven. Dit type weddenschappen vereist dat men verder kijkt dan de oppervlakkige informatie, dat men zich verdiept in deskundige analyses en voorspellingen en dat men de potentieel onvoorspelbare aard van maatschappelijke ontwikkelingen inschat.

Kanselement dient altijd aanwezig te zijn

Hoewel kennis en vaardigheid in bepaalde kansspelen een belangrijke rol kunnen spelen, is het belangrijk om te weten dat het element van kans altijd aanwezig dient te zijn. Het gebruikmaken van insiderinformatie, waardoor men de uitkomst van een spel of weddenschap reeds kent voordat deze plaatsvindt, wordt als illegaal beschouwd. Dit ondermijnt de basis van eerlijk spel en kan leiden tot juridische consequenties. Kaarten tellen in het casino bevindt zich dan weer in een grijs gebied. Zeker het gebruik van externe hulp of van apparatuur om dit te faciliteren wordt echter als onrechtmatig beschouwd. Casino’s hanteren hoe dan ook strikte regels met betrekking tot dergelijke praktijken en behouden zich het recht voor om spelers te verwijderen en ze de toegang tijdelijk of permanent te ontzeggen.


Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 17

Arachnofobische horror, filosofische Pixar, satirische hyposekomedie, muziekdocumentaire, actiekomedie... over diversiteit niets te klagen deze week. Wat wordt jouw eerste keuze? Ryan Gosling als stuntman of Zweden op een trainingskamp voor ondernemers?

The Fall Guy

Hij is een stuntman en net als ieder ander in de stuntwereld blazen ze hem op, schieten ze hem neer, laten ze hem crashen, smijten ze hem door ramen heen en laten ze hem van de hoogste constructies vallen. En dat allemaal voor ons vermaak. Na een ongeval dat hem bijna zijn carrière heeft gekost, moet de onbezongen held een vermiste filmster opsporen, een samenzwering onthullen en zijn grote liefde zien terug te winnen, terwijl hij ook nog gewoon zijn werk moet doen. Dat kan bijna niet goed gaan. 

Soul (re-release, voor het eerst in de bioscoop)

Wat maakt jou als persoon nou eigenlijk… jou? Deze zomer brengt Pixar Animation Studio’s de animatiefilm Soul. Het vertelt het verhaal van Joe Gardner (stem van Jamie Foxx), een muziekdocent aan een middelbare school in New York. Hij krijgt de kans van zijn leven als hij mag optreden in de bekendste jazzclub van de stad. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en Joe verlaat onderweg naar zijn optreden de straten van New York City voor het “Hiervoormaals”. Een wonderlijke plek waar personen een eigen persoonlijkheid krijgen, hun eigenaardigheden vormen en waar persoonlijke interesses ontstaan voordat zij kunnen ‘aarden’. Wanhopig om weer terug te keren naar zijn leven op aarde, besluit Joe samen te werken met de jeugdige ziel 22 (stem van Tina Fey). Deze geestige ontmoeting brengt veel teweeg, want 22 heeft nooit de aantrekkingskracht van het menselijk leven begrepen. Terwijl Joe wanhopig probeert te laten zien wat nu toch zo geweldig is aan het leven op aarde, ontdekt hij zelf de antwoorden op enkele van zijn meest belangrijke levensvragen. 

Sting

De 12-jarige Charlotte vindt een mysterieus spinnetje en raakt er al snel door geobsedeerd. Naarmate haar fascinatie voor het wezentje toeneemt, begint deze te groeien … in een monsterlijk tempo. Dan beginnen er in de buurt verdwijningen plaats te vinden en beginnen Charlottes familie en de bewoners van het gebouw te beseffen dat ze in de val zitten. Opgejaagd door een gigantische vraatzuchtige en onverzadigbare spinachtige met een voorliefde voor mensenvlees ... 

Hypnosen

Het ondernemersstel André en Vera wil de wereld veroveren met een internationale App die zich richt op de gezondheid van vrouwen. Voordat ze hun startup presenteren aan potentiële investeerders, volgen ze een intensief trainingsprogramma waarin ondernemersgoeroe Julian leert hoe startups goed en effectief kunnen pitchen. Een dag voor het trainingsweekeinde doet Vera nog een hypnosesessie om van haar rookverslaving af te komen. Ze voelt zich daarna sociaal minder geremd en tijdens het trainingsweekeinde leidt dit tot amusante gevolgen en hun ingestudeerde pitch ontspoort volledig… 

Terrestrial Verses

In negen hoofdstukken komen alledaagse mensen voorbij die navigeren tussen de culturele, religieuze en institutionele opgelegde beperkingen in het hedendaagse Iran. Deze levendige verhalen, zowel humoristisch als aangrijpend, tonen de levenskracht en vastberadenheid van mensen in tegenspoed, en zijn een genuanceerd portret van een complexe maatschappij. 

The Stones and Brian Jones

Op 14-jarige leeftijd ontmoette regisseur Nick Broomfield gitarist Brian Jones toevallig in de trein. Jones was als één van de oprichters van The Rolling Stones in 1962 op het hoogtepunt van zijn succes, met de wereld aan zijn voeten. In deze film worden de zeven turbulente jaren belicht tot 1969, waarin Brian Jones de band moest verlaten. Kort daarna verdronk hij in zijn zwembad. Aan de hand van onthullende interviews met alle hoofdrolspelers en voor het eerst vrij gegeven archiefbeelden onderzoekt de gerenommeerde filmmaker in The Stones and Brian Jones hoe het creatieve muzikale genie Brian Jones verdween in de schaduw van de geschiedenis. 

L'Abbe Pierre

L'Abbe Pierre is een Franse biopic over het buitengewone leven van Henri Grouès, beter bekend als Abbé Pierre en oprichter van de Emmausbeweging. De priester, uitgegroeid tot nationale volksheld in Frankrijk, wijdde zijn leven volledig aan de strijd tegen armoede en dakloosheid. Henri Grouès wordt geboren in een rijk gezin, maar besluit op zijn 18e om zijn hele erfdeel te verdelen onder de armen. Na jaren in het klooster en als verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog wordt hij gekozen parlementslid in Parijs. Daar gebruikt Abbé Pierre zijn inkomsten om de zwaksten in de maatschappij een toekomst en een thuis te bieden. Zijn woede over onrecht maakte hem opstandig en rebels, maar ook kwetsbaar en inspirerend.

Spy X Family Code: White

Hij is een spion. Zij is een huurmoordenaar. Samen houden Loid en Yor hun dubbelleven voor zichzelf, terwijl ze doen alsof ze het perfecte gezin zijn. Wat ze niet weten, is dat hun geadopteerde dochter Anya, telepathische gaven heeft en al hun spannende geheimen kent. Wanneer Loid doet alsof hij zijn familie meeneemt voor een winters weekendje weg, maar eigenlijk vooruitgang wil boeken in zijn huidige missie ‘Operation Strix’, raakt Anya hier per ongeluk bij betrokken en worden er gebeurtenissen in gang gezet die de wereldvrede bedreigen! 

Rellen bij Pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten

In de VS hebben protesten tegen de oorlog in Gaza vanuit verschillende elite-universiteiten zich verspreid naar andere universiteiten. Aan de Universiteit van Texas in Austin scandeerden honderden studenten slogans als ‘Weg met de bezetting’. De staatsautoriteiten hebben politie te paard ingezet. Bij de ongeregeldheden zijn honderden mensen gearresteerd. Er waren ook demonstraties op de universiteiten van Yale en Berkeley.

In de Californische stad Los Angeles werd politie ingezet. Daar liepen studenten op de campus die de controversiële pro-Palestijnse slogan ‘Van de rivier tot de zee – Palestina zal vrij zijn’, riepen die wordt opgevat als een oproep tot de vernietiging van Israël. 

In Texas marcheerden zwaarbewapende agenten naar de campus van de Universiteit van Austin, waar zich enkele van de gewelddadige rellen afspeelden. Ook op de Universiteit van Zuid-Californië in Los Angeles en 's nachts in Boston moest de politie hard optreden,  er werden knuppels gebruikt bij een sit-in nabij Emerson College. 

De afgelopen week hebben honderden studenten gepleit voor het afstoten van contacten met militaire wapenfabrikanten door Yale. "Als studenten hebben we de mogelijkheid om onze universiteit er van te overtuigen om niet meer te investeren bij wapenfabrikanten die bijdragen aan de dood van Palestijnen, daarna kunnen we misschien meer universiteiten overtuigen - of op zijn minst deel uitmaken van een beweging die het tij keert tegen oorlog en voor vrede is," vertelde Zoe Kanter, een student-demonstrant van Yale Jews For Ceasefire aan ABC News.

De studenten eisen dat universiteiten openheid van zaken geven omtrent investeringen en sponsoring, daarnaast willen ze dat gebroken wordt met Israëlische bedrijven en bedrijven die zaken doen met Israël. Ze wezen op de eerdere succesvolle acties die de Universiteit van Yale hebben gemotiveerd om afstand te nemen van de fossiele brandstofindustrie en de belangen in Amerikaanse bedrijven die zaken doen in Zuid-Afrika vanwege het apartheidsbeleid van de Zuid-Afrikaanse regering. 

Verschillende universiteiten hebben grote donaties misgelopen vanwege de oorlog in Gaza. Rijke pro-Israëlische families schenken vaak miljoenen dollars aan universiteiten. Maar deze geldschieters bekritiseren de universiteitsbesturen en vinden dat zij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober krachtiger hadden moeten veroordelen. Door de verdeeldheid tussen studenten en donateurs staan de universiteiten voor een moeilijke ideologische keuze en voelen zij druk om partij te kiezen in het conflict.

De protesten begonnen aan de Columbia Universiteit in New York. Daar vonden vorige week tientallen arrestaties plaats nadat de universiteit de politie had gebeld om de acties te stoppen. De Amerikaanse president Biden en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Johnson, waarschuwden voor antisemitisme en riepen op tot een snelle onderdrukking van de demonstraties.

Vertrouwenspersonen Trump beschuldigd van verkiezingsfraude

In de Amerikaanse staat Arizona zijn verschillende vertrouwelingen van de voormalige Amerikaanse president Trump beschuldigd van verkiezingsfraude. 

Het Openbaar Ministerie heeft ze aangeklaagd voor samenzwering om de presidentsverkiezingen van 2020 te manipuleren. Hoewel er geen namen van de 18 beklaagden worden genoemd in het document, staat vast dat het onder meer Trumps voormalige advocaat Giuliani en zijn ex-stafchef Meadows betreft.

Arizona was een van de zeven staten waarin de bondgenoten van Trump zouden hebben geprobeerd de verkiezingsstemmen van de staat voor Trump veilig te stellen, ook al behoorden de stemmen toe aan Biden. De verkiezingsfraude is het onderwerp van twee andere strafzaken in Washington DC en Georgia, waarin Trump zelf wordt beschuldigd van een poging om de overwinning van Biden op illegale wijze ongedaan te maken.


Macron: 'Europa moet onafhankelijk worden, geen knecht van de VS'

De Franse president Macron riep in een keynote speech op tot een onafhankelijk en zelfverzekerd Europa. Macron zei op de Sorbonne Universiteit in Parijs dat Europa moet laten zien dat het geen vazal van de VS is. Dit moet ook duidelijk worden gemaakt in de betrekkingen tot alle andere regio's. 

Macron benadrukte dat Europa momenteel wordt bedreigd en riep op tot een fundamentele verandering in het defensiebeleid. Hij stelde bijvoorbeeld pan-Europese cyberdefensie en gezamenlijke militaire training voor.

Macron is al jaren een pleitbezorger voor een sterker Europa. Kort na zijn aantreden in 2017 presenteerde hij zijn visie op ‘Europese soevereiniteit’ en ‘strategische autonomie’.

Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets

Begin 2024 stonden er 108 duizend motorfietsen op naam van iemand van 65 jaar of ouder. Dat waren er 38 duizend (54 procent) meer dan vijf jaar eerder. Ook in andere leeftijdsgroepen steeg het motorbezit, behalve bij 45- tot 55-jarigen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het totaal aantal in Nederland geregistreerde motorfietsen op 1 januari was 703 duizend. Dat waren er 9 procent meer dan vijf jaar eerder, en bijna 2 procent meer dan begin 2023.

Bijna helft motorbezitters tussen 45 en 65 jaar oud
Van alle motoren staan er 684 duizend op naam van een particulier. Daarvan is 28 procent tussen de 55 en 65 jaar oud, en 21 procent tussen de 45 en 55 jaar. Het aantal motoren in deze laatste leeftijdsgroep is 19 procent lager dan vijf jaar eerder. De bevolking nam in deze leeftijdsgroep met 7 procent af.

Bij alle andere leeftijdsgroepen is het aantal motoren toegenomen, het meest bij 65-plussers. Daar steeg het aantal van 70 duizend in 2019 naar 108 duizend begin 2024. Vooral 75- tot 85-jarigen hebben steeds vaker een motorfiets op hun naam staan. Met 17 duizend waren dat er 80 procent meer dan begin 2019.

Ook het aantal motorfietsen in bezit van jongeren van 18 tot 25 jaar is de afgelopen jaren gegroeid, tot 23 duizend begin 2024. Dat is 30 procent meer dan vijf jaar eerder, en 8 procent meer dan begin 2023.

Ouderen vaker op oude motorfiets
Bijna 25 procent van de motoren in bezit van een 18- tot 25-jarige is jonger dan vijf jaar. Slechts 2 procent van de voertuigen is veertig jaar of ouder. Een kwart van de jongeren rijdt Yamaha.

Bij oudere motorbezitters is deze verdeling anders: Ruim 1 op de 4 motorfietsen van 65-plussers is veertig jaar of ouder, en 38 procent is tussen de 20 en 40 jaar oud. Jonge motorfietsen zijn minder in trek binnen deze leeftijdsgroep. Honda is bij de bezitters van 65 jaar of ouder het meest voorkomende merk (21 procent).

Ook meer motorrijbewijzen
De toename in het motorfietsbezit onder 65-plussers is ook terug te zien in het rijbewijsbezit. Begin 2024 hadden 370 duizend mensen in deze leeftijdsgroep een Nederlands motorrijbewijs. Dat is 28 procent meer dan vijf jaar eerder. Bij 18- tot 25-jarigen nam het rijbewijsbezit in die periode met 24 procent toe, van ruim 23 duizend naar 29 duizend.

Meer vrouwen met motorrijbewijs
Gemiddeld is 2 op de 10 motorrijbewijshouders vrouw. Tussen 2019 en 2024 is het aantal vrouwen met een motorrijbewijs met 11 procent toegenomen. Er waren vooral meer 55-plus-vrouwen met een motorrijbewijs: 50 procent meer dan vijf jaar eerder. Maar ook bij vrouwen tot 25 jaar nam het aantal motorrijbewijzen toe, met 32 procent.

Motorfietsbezit het hoogst in Drenthe
De meeste motorfietsen op naam van particulieren staan geregistreerd in Zuid-Holland (117 duizend), gevolgd door Noord-Brabant (106 duizend). Maar in verhouding tot het aantal inwoners van 18 jaar of ouder staat de provincie Drenthe bovenaan. Hier zijn 68 motorfietsen per duizend volwassen inwoners aanwezig. Zuid-Holland staat dan met ruim 38 motorfietsen per duizend inwoners juist onderaan.

De gemeente waarin relatief gezien de meeste motorfietsen geregistreerd staan, is Ameland. Hier hebben 106 op de duizend volwassenen een motor in bezit. Schiermonnikoog heeft de minste motoren per duizend inwoners: bijna 21. 

15-jarig meisje met prijslijst 'aangeboden' op Snapchat, OM eist 4 jaar cel

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel tegen de 25-jarige Mourad el G. voor de seksuele uitbuiting van een 15-jarig meisje in een woning in Amsterdam. Het meisje had in een periode van negen dagen seks met drie tot vier verschillende mannen per dag. El G. zou de klanten hebben geregeld, het meisje hebben vervoerd en de 15-jarige met een prijslijst hebben 'aangeboden' op Snapchat. Zo meldt AT5

"Deze zaak gaat over een 15-jarig meisje dat vanuit Tsjechië naar Nederland is gekomen omdat ze daar niet gelukkig was. Op zoek naar een andere toekomst, een ander leven. Samen met een neef kwam ze naar Nederland, maar eenmaal hier weten ze zich niet goed te redden en slapen op straat. Tot ze de verdachte tegenkomen die ze een slaapplek aanbiedt en eten verzorgt. Een goed hart denk je dan", zegt de officier van justitie vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

"Maar helaas. Deze jongeman ziet in haar een kwetsbaar jong meisje waar hij geld aan kan verdienen en biedt haar aan bij andere mannen. Tegen haar zin wordt ze keer op keer misbruikt, voor het financieel gewin van deze verdachte."

Een sigaret
De 25-jarige Mourad el G. kwam al meerdere keren in aanraking met justitie, en werd op 23 juni vorig jaar aangehouden voor de woning aan de Naritaweg bij Sloterdijk. El G. en het meisje hadden elkaar ervoor op straat ontmoet en raakten aan de praat toen het meisje om een sigaret vroeg. "Ze vertelde dat ze al meerdere dagen op straat had geslapen en ik wilde haar vanuit mijn goede hart helpen", zo verklaarde el G. vanochtend in de rechtbank. Ze kon wel bij een vriend van hem slapen. 

Na enige tijd werd het idee geopperd haar sekswerk te laten doen in de woning, als terugbetaling. Haar neef had inmiddels een andere plek gevonden om te verblijven. In de containerwoning ontving zij vervolgens - zonder instemming - drie of vier mannen per dag, in een periode van negen dagen. Ze verklaarde bij de politie dat ze seks moest hebben met de vreemde mannen, waarop de verdachte het geld zou hebben gekregen. 

Advertentie op Snapchat
El G. zou volgens justitie verantwoordelijk zijn geweest voor het uitbuiten van het meisje. De vrouw werd via Snapchat 'aangeboden' met een foto en een prijslijst: "Als je geld hebt en je bent geil, bel me", stond er bij. Het zou 200 euro per uur, of 150 per half uur moeten kosten. "Ook stonden er prijzen bij die tot 1200 per dag gingen", aldus de officier van justitie. 

Volgens het Openbaar Ministerie en het slachtoffer had de man ook nog eens zélf seks met het meisje. Na onderzoek bleek dat er spermadeeltjes van El G. op het bed in de woning zijn gevonden. Zelf ontkent hij de beschuldiging van seks met een minderjarige. Die zouden niet van seks met het meisje zijn, hij masturbeerde naar eigen zeggen wel eens in het bed van zijn vriend, vertelde hij. 

El G. ontkent dat hij een leidende rol had in het uitbuiten en prostitueren van het meisje. Zijn vriend, van wie de woning was, had volgens hem de controle over haar. Maar het contact ging wél via El G. zijn telefoon. "Ik wist niet wat hij op mijn telefoon deed, ik leende die uit als hij geen internet meer had. Ik was naïef en gaf mijn telefoon als hij erom vroeg."

Ook de advertentie maakte hij naar eigen zeggen zelf niet, dat had zijn 'vriend' gedaan. De verdachte zegt wel schuldig te zijn aan het verspreiden van de foto via zijn Snapchat. Op de advertentie kwamen meerdere reacties, waarop hij - omdat hij naar eigen zeggen spijt had - niet reageerde. Zo stuurde een geïnteresseerde: "Is die wijf beschikbaar?" 

El G. zegt later pas in te zien 'waar ze mee bezig waren' en legt de schuld daarvan bij zijn vriend. "Ik heb spijt van alles wat haar is overkomen. Maar ik zag het allemaal te laat in. Ik wilde iets goeds doen en er wordt uiteindelijk iets slechts mee gedaan. Had ik maar niet goed gedaan voor iemand, het is verkeerd afgelopen", zo verklaarde hij vandaag. Hij wist naar eigen zeggen niet dat het om een minderjarig meisje ging en had niet door wat er gebeurde omdat hij dag in dag uit onder invloed van softdrugs was. 

Zoetermeer
Het meisje is inmiddels terug in Tsjechië waar ze in een instelling verblijft. Ze wist uiteindelijk te ontkomen aan de situatie in Amsterdam en verbleef korte tijd in Zoetermeer. Daar vertelde ze iemand over haar verleden, diegene bracht haar naar de politie in Den Haag.

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. "Een minderjarig meisje zoals zij zal hier voor hele lange tijd last van zal ondervinden. Mensenhandel en seksuele uitbuiting is erop gericht misbruik te maken van de kwetsbaarheid van een ander, om er zelf financieel beter van te worden.  Verdachte had een leidende rol, hij regelde de woning, hij maakte de advertentie en regelde de klanten en vervoerde haar naar klanten. Dit meisje is gedwongen al deze handelingen te ondergaan", eindigde de officier van justitie vanochtend haar verhaal. Ze vertelde dat nog niet duidelijk is of de 'vriend' van el G. vervolgd gaat worden. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak. 

NBA: Pacers, Mavericks en Heat slaan terug, Thunder veegt Pelicans weg

We hebben even een dagje gemist, maar dat mag de pret niet drukken: in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn dinsdag- en woensdagavond gewoon weer playoffwedstrijden gespeeld en daar kijken we even kort op terug. Dinsdagavond stonden er drie op de planning, woensdagavond volgden er nog twee.

Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns (1-0)
Het was een spannende wedstrijd, waarin de Timberwolves in Q1 de touwtjes in handen hadden, maar de Suns dat in Q2 deden, uiteindelijk resulterend in een vrijwel gelijke stand halverwege: 50-51. Halverwege Q3 liepen de Wolves uit van 64-63 naar 70-63 en die tik was voor de Suns net even te hard: in Q4 kwamen ze niet meer in de buurt en de Timberwolves pakten met een 105-93 zege een 2-0 voorsprong in de serie.

Milwaukee Bucks - Indiana Pacers (1-0)
In het Fiserv Forum in Milwaukee ging het lange tijd bijna volledig gelijk op, maar in de tweede helft begonnen de Pacers beetje bij beetje de touwtjes in handen te nemen. Onder leiding van Pascal Siakam, goed voor 37 punten en 11 rebounds, pakten ze in Q3 een paar punten voorsprong en in het vierde kwart werd dat van 88-92 in rap tempo uitgebouwd naar 94-117. Dat was de genadeklap en de Pacers trokken de stand in de serie gelijk met een 108-125 zege, waarmee de playoffs na elf thuiswinnaars ook eindelijk een overwinning kenden voor een bezoekend team.

Los Angeles Clippers - Dallas Mavericks (1-0)
De Clippers kregen geen moment echt vat op de Mavericks, die bijna de hele wedstrijd net een paar punten voorsprong hadden. Aan het eind van Q3 stond het toch weer even gelijk en kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong, maar na een 73-67 voorsprong gaven de Clippers het weg: 73-81 was de stand even later. Onder leiding van Luka Doncic (32 punten) en Kyrie Irving (23 punten) maakten de Mavericks het af: 93-96 en de stand in de serie is weer gelijk.

Boston Celtics - Miami Heat (1-0)
Vrijwel de hele eerste helft ging het gelijk op in de TD Garden in Boston, maar in de loop van het derde kwart trok Miami de wedstrijd alsmaar meer naar zich toe. Een barrage aan drietjes bracht Boston op de knieeën en met onder meer 24 punten van Tyler Herro en 21 stuks van Caleb Martin en Bam Adebayo wisten de bezoekers de overwinning naar zich toe te trekken: 101-111, waarmee Boston's thuisvoordeel teniet is gedaan.

Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans (1-0)
Het verhaal van de wedstrijd is vrij duidelijk: de Thunder domineerde. Na een 35-22 openingskwart konden de Pelicans alleen halverwege Q2 nog even een klein beetje in de buurt komen, maar echt dreigend werd het nooit en onder leiding van een wederom indrukwekkende Shai Gilgeous-Alexander, goed voor 33 punten, en Chet Holmgren (26 punten) liep OKC zeer overtuigend weg naar een 124-92 zege en daarmee een 2-0 voorsprong in de serie.

Speelschema
Vrijdag 26 april, 17.30u (23.30u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 3; Indiana Pacers - Milwaukee Bucks (1-1)
Vrijdag 26 april, 20.00u (02.00u NL) - Western Conference, 1st round, game 3; Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers (1-1)
Vrijdag 26 april, 22.30u (04.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 3; Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves (0-2)

Zaterdag 27 april, 15.30u (21.30u NL) - Western Conference, 1st round, game 3; New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder (0-2)
Zaterdag 27 april, 18.00u (00.00u NL) - Eastern Conference, 1st round, game 3; Miami Heat - Boston Celtics (1-1)

FOK! Wat een weer: veel buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en trekken enkele lichte buien over het land. De wind is matig van kracht en komt uit zuidwest tot west.

Vanmiddag is er veel bewolking en komen er enkele buien voor. In het noorden is plaatselijk onweer mogelijk. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestenwind is boven land matig, langs de kust wordt de wind vrij krachtig, mogelijk krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond trekken buien over het land. Vooral in het noorden kan plaatselijk ook onweer voorkomen. De wind draait geleidelijk naar een westelijke richting en neemt iets in kracht af.

Komende nacht valt hier en daar wat lichte regen. In de noordelijke helft ontstaat mogelijk op een enkele plek mist. De minimumtemperatuur komt uit op ongeveer 6°C in het zuiden tot lokaal nog dichtbij het vriespunt in het noorden. Er is weinig wind, aan de kust is de matige wind zuidwestelijk (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   

Koolzaadveld in qltel zijn "voortuin" (Foto: qltel)
Koolzaadveld in qltel zijn "voortuin" (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Random Pics van de Dag #1256

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
©FOK.nl e.a.