'Australisch accent beïnvloed door drank'

De Australische variant van het Engels is beïnvloed door de liefde voor alcohol van de eerdere bewoners, schrijft OnzeTaal. Een docent aan de universiteit van Melbourne zegt dat het accent tekenen van 'een dubbele tong' vertoont.

Docent Dean Frenkel zegt dat de gemiddelde Australiër slechts twee derde van zijn articuleervermogen gebruikt. Uit luiheid worden letters weggelaten. Zo wordt Australia uitgesproken als "Austraya", zonder l erin. Het woord important klinkt als "impordant", waarbij weinig moeite wordt gedaan voor de eerste t in het woord. Ook worden uit luiheid klinkers vervormd.

Frenkel zegt dat het Australische accent is beïnvloed door het koloniale verleden, met talen als het Engels, Iers, Duits en de talen van de Aboriginals. Maar daarnaast zijn er tekenen die wijzen op een voorliefde voor drank. Met lezen, schrijven en rekenen zit het volgens Frenkel wel snor in Australië, maar dat geldt niet voor retorica; de leer van de welsprekendheid.

Retorica
Het belang van goede uitdrukkings- en spreekvaardigheid wordt volgens Frenkel flink onderschat in Australië. In een opinie-artikel pleit de docent ervoor dat retorica een schoolvak wordt. 'Retorica bestaat uit belangrijke vaardigheden zoals expressie, communicatie en presentatie. Het vraagt om nauwkeurigheid, verbinding en efficiency. Het gaat om gedachten verwerken, beoordelen, filteren, zinnen formuleren en je hart luchten. Dat laatste is belangrijk omdat opgekropte, onuitgesproken energie kan imploderen.'

Australië
'Australisch accent beïnvloed door drank'