'Fabrikanten dringen aan op antibiotica voor vee'

De farmaceutische industrie werkt niet mee aan een plan van de veesector om minder antibiotica te gaan gebruiken. De vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in Nederland (Fidin) dringt erop aan dat er toch antibiotica worden gebruikt. Dat schrijft Trouw op basis van een uitgelekte brief van Fidin.

Het gebruik van antibiotica in de veesector is omstreden, omdat het kan leiden tot resistente bacteriën. Ziekten en infecties bij mensen kunnen daardoor minder goed worden bestreden, omdat de medicijnen geen effect meer hebben.

De agrarische sector moet van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het gebruik van antibiotica flink terugdringen. De middelen worden vaak preventief aan dieren gegeven om te voorkomen dat ze ziek worden. Dit jaar moet al 20 procent minder worden gebruikt ten opzichte van 2009, en volgend jaar moet het gebruik met de helft verminderd zijn.

Nederland behoort tot de koplopers in Europa wat betreft antibioticagebruik. Boerenorganisaties verenigd in het Productschap Vee en Vlees willen dat bepaalde soorten antibiotica in het geheel niet meer worden gebruikt in de branche. Het gaat om soorten die helpen bij mensen als andere middelen niet aanslaan.

Volgens Fidin is het weren van zo'n middel echter een 'verboden mededingingsafspraak'. Secretaris Jos Jongerius van het Productschap Vee en Vlees zegt in de krant dat de lobby van de fabrikanten voor antibioticagebruik niet zal slagen. "Het maatschappelijk belang telt zwaarder dan dat van de farmaceutische industrie. Wij gaan de vereniging nog een brief op poten schrijven om te wijzen op hun verantwoordelijkheid."


'Fabrikanten dringen aan op antibiotica voor vee' (Foto: Novum)